Tarcica
Tarcica to drewno budowlane i konstrukcyjne. Ma zastosowanie w budownictwie, budowie dachów, pracach wykończeniowych, przy produkcji parkietów i podłóg.
Tarcica jest produktem drzewnym, który otrzymuje się wskutek rozpiłowania okrągłego drewna. Posiada obrobione wszystkie cztery boki i ma przekrój prostokąta. Tarcica, ze względu na gatunek drzew z jakich jest zrobiona, może być iglasta lub liściasta, może być wykonana również z drewna egzotycznego.
Tarcica z drewna egzotycznego jest wykorzystywana do wykończenia wnętrz i wykonania elementów zewnętrznych ze względu na dużą gęstość i stabilność wymiarową drewna.
Tarcice obrzynaną iglastą dzielimy na: deski, bale, listwy, łaty, krawędziaki i belki, natomiast tarcicę liściastą na graniaki, krawędziaki oraz belki. Tarcica iglasta sprawdza się przy produkcji okien, drzwi i podłóg, z kolei liściasta ma zastosowanie w pracach stolarskich i meblarskich.
Jak przechowywać tarcicę?
Suszenie i przechowywanie tarcicy ma kluczowe znaczenie dla jakości materiału. Wyróżniamy tarcicę suchą, która została poddana procesowi suszenia i jej wilgotność wynosi 8-12% oraz mokrą. W wyniku suszenia podwyższona zostaje twardość tarcicy, uzyskuje ona też większą odporność na działanie czynników zewnętrznych. Aby tarcica zachowywała swoje właściwości musi być należycie przechowywana, w sztaplach, tj. deskach o grubości 25 mm, najlepiej na wolnym powietrzu lub w specjalnym pomieszczeniu. Temperatura suszenia nie może być zbyt niska.